beats by dre cheap

PROMOCIJA KNJIGE (5.dio)

Govor autora knjige: Mr Hakija Zoranić

 

Dragi posjetioci, dragi prijatelji koji ste došli da uveličate i veliku važnost date ovoj promociji. Hvala vam što ste došli i hvala vam kako šte pažljivo pratili moje uvažene promotore. Ja jako, jako dugujem veliku zahvalnost akademiku profesoru doktoru Muhamedu Filipoviću od koga sam jako puno naučio. U ovoj knjizi, mislim da sam ga citirao negdje oko 40 puta jer je on, u velikoj mjeri, probudio kod mene želju da vidim šta to, zapravo, znači ime Bošnjak. Sta znače imena Bošnjaci, Bošnjaci pravoslavne vjere, Bošnjaci katoličke vjere i Bošnjaci muslimani. On je inicijator da se vrati istorisko ime BOŠNJACI umjesto onoga što smo imali Muslimani sa veliko ‘’em’’, a kad razgovaramo, Bogami, ne vidi se da li smo izgovorili veliko ‘’em’’ ili malo ‘’em’’. Dakle ima dosta onoga što mi je upravo profesor Filipović, čitajući njegova dijela navelo da se odlučim, da se posvetim istraživanju etnogeneze Bošnjana Bošnjaka i da tragam, da konačno utvrdimo koji je to identitet Bošnjana i Bošnjaka, Bosanaca konačno, u Bosni i Hercegovini.

Takođe zahvaljujem i visoko cijenim trud koji su ulozili profesor doktor Smail Čekić, imajuci u obzir da je on toliko zapošljen u Institutu za istraživanje ratnog zločina i profesor doktor Salih Fočo, imao je da pregleda i doktorata i maisterija itd, ali pristali su da se uhvate u koštac sa ovako velikom knjigom i da odvoje dosta vremena da je ovako izanaliziraju i sad slušajući njihova izlaganja vidim koliko su truda uložili i koliko je vremena bilo potrebno da se odvoji. Puno Vam hvala na trudu koji ste uložili a posebno zahaljujem akademiku Muhamedu Filipoviću zato što je on i recenzent i glavni promotor.

Dozvolite da se zahvalim profesoru Enesu Peligiji, kojeg ne vidim ovdje danas, ali dosta mi je pomogao u preciziranju u pojedinom poglavljima, Posebno se zahvaljujem osoblju IP Svijetlost i Domu štampe Zenica.

Najveću zahvalnost, najveću moguću zahvalnost dugujem i to ovdje pred vama izražavam, mojoj supruzi Ševali, koja je u zadnjih 12 godina pretežno bila usamnjena iako sam ja bio u susjednoj sobi. Ali u nekoliko navrata me je ohrabrila pa je rekla: ‘’Shvatam važnost teme na kojoj radiš i ja ću se žrtvovati za nju’’. Isto tako, veliku zahvalost dugujem mojoj kćerci Biseri jer bez njene donacije ova knjiga ne bi ugledala svijetlo dana. I ona tvrdi da je svjesna značaja ove knjige za dalji razvoj svijesti o našem identitetu. Vrlo jaku podrsšku imao sam od sinova, Jasmina on je muzicar ali zelio je da se uključi u diskusiju u vezi sa ovom problematikom, takodje veliku podršku sam imao od sina Adnana koji je evo na pragu da doktorira na arhitekturi. Vjerovali ili ne ali ja sam imao veliku podršku i od snaha i na kraju ona naj sladja podrška koju sam imao, davale su mi moje unuke Alisa i Anela, zatim unuk Elvin od Jasmina i najmlađa unuka Emina  najsladja, koja me je uvjek vraćala iz eventualno neraspoloženog stanja u visoko raspoloženo stanje.

Hvala Vam na ovako masovnoj posjeti, hvala mojim promotorima, hvala mojoj porodici i lijepo Vas pozdravljam.

O etnogenezi Bošnjana - Bošnjaka
http://etnogeneza.blogger.ba
22/10/2010 08:04