O etnogenezi Bošnjana - Bošnjaka

Budućnost za Bosance sve tri vjere će nastupiti kada saznamo istinu o prošlosti. Dok god budemo znali samo dio istine bit ćemo samo u sadašnjosti. Hakija Zoranić

24.02.2012.

INTERVIJU SA Mr. HAKIJOM ZORANIĊEM dio 6.

Pilav H.: Zašto su Srbija i Hrvatska, odnosno zašto je znatan dio Srba i Hrvata zadojen toliko velikom mržnjom prema Bosni i Bošnjacima?

Zoranić H.: Treba reči da su Srbi i Hrvati u zadnjih 160 godina krvni neprijatelji uglavnom samo zbog Bosne i Hercegovine. Ja sam otkrio da su velikohrvatske i velikosrpske tvrdnje apsolutno lažne, izmišljene su samo da bi pomoću njih osvojili Bosnu i Hercegovinu. Najčešće žrtve te dvije osvajačke politike su Bošnjaci muslimani. I to tokom ustanka 1875 do 1878 godine, takozvana Nevesinjska puška, vjerovatno preko 10000 mrtvih muslimana, a o razmjerama materijalnih pljački nije moguće govoriti jer to nije istraženo.

Drugo, u otporu protiv Austo-Ugarske okupacije 1878. godine, koliko su dosadašnja istraživanja pokazala, radi se o 25000 poginulih i oko 150000 pobjeglih iz Bosne za Tursku i u današnji Sanđak koji je u to vrijeme bio i dalje dio Otomanskog carstva.

Treće, u toku agrarne reforme se takođe ne znaju brojne žrtve koje su se dogodile ondje gdje su se god Bošnjaci protivili otimanju zemlje i imovine, tamo su izgubili glave. Desila se Šahovićka i Pavinopoljska tragedija ili genocid 1924. godine, gdje je, u tzv Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, dakle u nekakvoj regularnoj državi poginulo oko 3000 osoba i tu su osvoili teritoriju između Tare i Lima, dakle dvije opštine tadašnje su oteli Crnogorci, uselili se u te kuće, ta imanja, uzeli stoku , uzeli sve i izvršili taj tadašnji genocid.

Četvrto, tokom drugog svjetskog rata, ovo je četvrti slučaj, po dosadašnjim istraživanjima Vladimira Dedijera i Antuna Miletića i još nekih istraživaća, radi se o 108 000 ubijenih Bošnjaka što staraca što djece što ostalih i plus još o izuzetnim štetama, pljačkama, paljevinama itd.

Peto, u agresiji od 1992 i 1995 godine za sada, najveći broj tvrdnji, iznose podatak od oko 150 000 ubijenih i nešto preko 1000000 raseljenih. Tako da dosadašnji gubici od 1875.g. na ovamo iznose oko 3000000 (TRI MILIONA) Bošnjaka sve tri vjere, ali znatno više Bošnjaka muslimana, što raseljenih što ubijenih.

Moj cilj je da istina iz ove knjige doprinese trajnom pomirenju!

Mi smo jedan narod sa tri vjere uistinu braća!

Na prijedlog promotora, ja sam, kako Vam je poznato, na 22 . Međinarodnom Sajmu knjiga u Sarajevu 26.04.2010. od 20 šestočlanog žirija dobio Diploma za nauku!

To znači da je jako važno da iz ove knjige svatimo da smo jedan narod, stim što je stanje takvo kakvo je i ja nikad ne bih pomislio da se sada točak istorije vraća natrag, šta je tu je, ali je mnogo bitno da današnji be-ha Srbi shvate da su Bošnjaci porijeklom Bošnjani, da današnji be-ha Hrvati shvate da su i oni takođe Bošnjaci porijeklom, to piše u brojnim knjigama Franjevaca a Bogami i u Načrtaniju Ilije Garašanina i u knjigama još mnogih objektivnih srpskih istoričara.

Pilav H.: Vi rekoste da je glavni strategiski cilj vaših istraživanja napisanih u navedenoj Vašoj knjizi, trajno pomirenje. Kako mislite da je moguće ostvariti takav plemenit i human cilj?

 Zoranić H.: To nije nimalo lahk zadatak. Kako sam već rekao, više od 150 godina vršena je silna osvajačka lažna propaganda i indoktrinacija iz Beograda i iz Zagreba posebno iz udžbenika istorije, odnosno povijesti radi osvajanja BiH i Sandžaka.

Ali da se razumijemo generacije od početka XX stoljeċa nisu svjesne da su indoktinirane. Sve generacije XX stoljeća su učile iz udžbenika istorije pisanih u Beogradu, naučili neistinu da su Bosanci pravoslavci Srbi, a muslimani ili Srbi islamske vjere ili poturice, „poturica gori od Turčina“, te ih treba uništiti i protjerati, kako bi BiH i Sandžak bile „ srpske zemlje“.

Takođe sve generacije XX stoljeća koje su učile iz udžbenika povijesti pisanih u Zagrebu, naučile su neistinu da su Bosanci katolici Hrvati, a muslimani ili ostatak Turaka ili Hrvati islamske vjere. Po ugledu na propagandu iz Beograda i oni u porodicama uče djecu da su poturice gori od Turaka, te ih treba ili uništiti i protjerati tako da BiH do Drine bude „hrvatska zemlja“. Dakle sve generacije XX stoljeća Srba i Hrvata su zadojene mržnjom zbog BiH. Srbi su netačno naučeni da su BiH i Sandžak „srpske zemlje“. S druge Hrvati su neistinito naučeni da su BiH „hrvatske zemlje“.

Svijedoci smo velikog broja zločinaca koji zato što su indoktrinirani nisu svjesni da su zločinci. Naprotiv oni misle da su heroji. Sjetimo se kad general Ratko Mladiċ nakon osvajanja Srebrenice kaže:”Danas poklanjam srpskom narodu Srebrenicu, time sam se osvetio onome što su turske dahije radile srpskom narodu”. Dakle vidi se da su čak generali indoktrinirani. On misli da su Bošnjaci-muslimani Srebrenice odnosno BiH Turci. Gotovo 80% Srba su mislili kao Milošević, Karadžić, Mladić, itd, itd. Gotovo 85% Hrvata je mislili isto kao Tuđman i njegovi sljedbenici.

Pitali ste me kako do trajnog pomirenja?

Mislim da sam u svojoj knjizi napisao rezultate dvanaestogodišnjeg istraživanja, a najvažniji su da je Bosna 800 godina bila 99% vremena samostala država u kojoj je pretežno živio narod Bošnjani koji naziv bi se u savremenoj transkripciji mogao prevesti u ime Bosanci. Tokom cijelog Osmanskog perioda zvali su se Bošnjaci, pravoslavne, katoličke i islamske vjere. Dakle Bosanci su jedan narod sa tri vjere. Svima nam je BiH domovina. Albanci su narod sa tri vjere, pa šta im fali? Koliko vjera imaju Njemci, Englezi, Švajcarci, Amerikanci! Šta im fali?

Trebamo se vratiti istorijskoj istini da smo jedan narod nastao od srednjevjekovnih Bošnjana – Bosanaca. Nemožemo i ne trebamo okretati točak istorije nazad, nek se svako po svom izboru zove, Srbin, Hrvat, Bošnjak, Hercegovac, ali iznad svakog tog naziva neka bude BOSANAC. Država neka se zove Bosna kao što se zvala 800 godina prije dolaska Osmanskih Turaka.

Da ponovim, zovimo državu jednim imenom Bosna, slično kao i sve druge zemlje svijeta. Hrvatska se ne zove Hrvatska i Dalmacija, niti Hrvatska i Slavonija. Kako može Švicarska sa tri naroda da ima samo jedno ime. Trebamo i moramo naučiti ISTINU da su bh Srbi i bh Hrvati i Bošnjaci nastali od srednjevjekovnih Bošnjana starih oko 800 godina.

Zaboravimo laž da su muslimani nastali bilo od Srba, bilo od Hrvata, bilo od Crnogoraca iako je bilo prelazaka iz vjere u vjeru u rasponu između 3-5%.

Naučimo i slijedeću jako važnu ISTINU: Južni Slaveni i Avari su na Balkansko poluostrvo došli kao mnogobošci, a onda je veliki dio pokrstila Vizantija, odnosno njen najvažniji dio Grci. Ćirilo i Metodije su bili Grci. Tako su pravoslavni Slaveni POGRČICE. Onaj dio Slavena čije su pretke pokrstili Talijani- rimske pape su zapravo POTALIJANICE. Bošnjane zbog udaljenosti od centra pokrštavanja Rima i Carigrada nisu uspjeli pokrstiti ni jedni ni drugi, pa su u poznatim istoriskim okolnostima od osmanskih Turaka primili islam te ih zato pravoslavci POGRČICE i katolici POTALIJANICE nazivaju POTURICAMA.

Dakle tri vjere niti jedna nije naša domaća a mi se podsmijevamo jedni drugima što je one druge ili one treće vjere, što nije „naše“ vjere.

To je jedna od naših velikih gluposti i zabluda.

Mi smo bratski jedan narod. To su potvrdile i DNK analize.

Dakle do pomirenja može vremenom doċi samo trajnom borbom za istinu. Kakvu mirnu i slobodnu budućnost želim mome potomstvu takvu želim potomstvu svakom pravoslavnom i katoličkom Bosancu bh Srbinu i bh Hrvatu i isto toliku sreću svakom pripadniku Bošnjaka muslimana i svih drugih koji u BiH žive.

Neka nam Bosna bude slobodna demokratska zajednička domovina svih Bosanaca, pripadnika svih vjera i narodnosti.

Neka žive svi Bosanci!

Neka živi Bosna država svih koji u njoj žive!!!

O etnogenezi Bošnjana - Bošnjaka
<< 02/2012 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
26272829