O etnogenezi Bošnjana - Bošnjaka

Budućnost za Bosance sve tri vjere će nastupiti kada saznamo istinu o prošlosti. Dok god budemo znali samo dio istine bit ćemo samo u sadašnjosti. Hakija Zoranić

23.10.2010.

PROMOCIJA KNJIGE (6.dio)

Završni govor glavnog promotora:

akademik profesor Dr Muhamed Filipović

Imam čast da završim ovu promociju. Ja sam upoznao u Sarajevu ljude koji su bili od velikog značaja za mene, jedan je bio  rahmetli Muhamed Avdagić iz Sjenice. Po mom mišljenu jedan od vrhunskih intelektualaca ovog prostora, sjajan književnik i što je još za mene bilo veliko otkriće, izvanredan poznavalac narodnih običaja, govora, riječi, naziva za razne stvari, pogotovo za cvijeće. Mi smo zaboravili imena za cvijeće, on je znao oko 180 imena za razna cvijeća. Nažalost on je tragična figura, to je razumljivo sobzirom na njegovu istoriju, međutim on mi je jako mnogo pomogao da razumijem i svatim neke stvari koje se tiću Sandžaka i našeg naroda uopće. Jer su Bošnjaci Sandžaka dio jedinstvenog naroda Bošnjaka. Drugi čovjek je bio rahmetli Mustafa Memić, nažalos i on je umro. Mustafa je značajan po tome što je razotkrio izuzetno teške lažne konstrukcije i mitologije savremene crnogorske historije  pogotovo koja se tiče Plava, Gusinja  i cijeloga kraja Berana, Bijelog Polja, Brodareva, Rožaja i drugih dijelova Sandžaka koji su pripali Crnoj Gori.  Osvjetljavajući historiju toga prostora, pogotovo pokazujući i rušeći mit crnogorske nepobjedivosti  i mitova o junacima Mustafa Memić pogotovo, otvarajući temu prozletizma crnogorskog nad Bošnjacima crnogorskim je meni otkrio mnoge stvari i ja sam mu zahvalan. Treči covjek je Hakija Zoranić, kome sam takođe zahvalan.

Istina je to što je rek’o Salih Fočo da je beskrajna sposobnost adaptacije naših intelektualaca svakom mogućem sistemu misljenja. Dolazi do toga da su naši intelaktualci postali najintezivniji, najagilniji negatori našeg identiteta. Ja Vas upozoravam na knjigu, knjigu protiv mene, koju su napisali Atif Purivatra, Mustafa Imamović, Mahmudćehajić i cijeli jedan niz tih ljudi, koji se danas, naravno neki od njih koji su živi, uvukli u svoja davna bošnjacka brda a tada su tvrdili da ja izmišljam nepostojeći narod Bošnjaka.

Ta mimikriska sposobnost naših intelektualaca da se prikrivaju i da se prilagode tekućim strujama, bila je velika prepreka da mi ranije i na vrijeme dodjemo do svijesti o svom identitetu i da na tome razvijemo adekvatnu politiku koja bi nam omogućila da se efikasnije branimo u ovim istoriskim vjetrometinama u koje smo ušli nespremni. Mi smo žrtva, duga istoriska ambicija naših susjeda da razbiju i pokore Bosnu i da je unište kao samostalni subjekt istorije, ali istovremeno smo žrtve naših AROGANCIJA, NEZNANJA i MIMIKRIJA naših ljudi koji nisu bili na visini istoriskog zadatka.

Nadam se da će ono što je sad jasno postati istovremeno i kriteriji ponašanja i kriteriji u procjenjivanju vrijednosti onih koji hoće da zastupaju jedan narod. Ako želis da dobiješ legitimaciju da zastupaš Bošnjake onda brate, budi Bošnjak. I poštuj one kriterije i ponašanje koje Bošnjački narod zahtjeva, traži i koje naša historija diktira. Nemoj saginjati glavu, nemoj se zavlačiti koje-gdje. Ne može našem predstavniku biti važnije ništa na svijetu osim Bosne i Bošnjačkog naroda. Niko ne moze reci: ‘’Ne zanima me šta želi moj narod, važno je šta žele velike sile ili ne znam ko’’. Naj važnije na svijetu je to šta želi naš narod, naj važnije na svijetu je to šta je interes naš i našeg održanja i očuvanja naše zemlje. To mora biti kriterij za sve a mi smo dotjerali dotle da su se naši predstavnici odricali Bosne, dijelova Bosne, krčmili državu, krčmili teritoriju kako su god zahtjevali svjetski moćnici ili lokalne sileđije.

Hvala vam lijepo.

 

O etnogenezi Bošnjana - Bošnjaka
<< 10/2010 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31